Nyheter fra akebakken i Dagali ved Geilo

Oppgradering, nye kjelker og ny pris

Heisbasert kjelkekjøring har blitt til en actionfylt vintertradisjon i Dagali. Og det er ikke uten grunn. De fantastiske utsiktene mot Hallingskarvet, heisen som tar deg opp, farten opptil 70 km i timen, lengden på 1850 m, alt dette gjør den preparerte ake-løypa til en uanstrengt fritidsunderholdning i vakre naturomgivelser.

Lurer du på hva som er nytt?

Vi har oppgradert akeløypa for denne vinteren. Har du akt hos oss tidligere, husker du kanskje at ake-løypa ble grundig forbedret sommeren 2013 og ytterligere i 2014. Da ble det mulig å ake både fortere og tryggere. I år har vi jobbet videre med oppgradering av løypa vår. Målet var å jevne ut både ake-løypa og leiet under heisen i strekningen fra nedre heisstasjon helt opp til den femte heisstolpen.

Winter toboggan upgrade. Dagali.

Vi har begynt med prepping på akebakken i Dagali. (foto: Dagali Fjellpark)

1596 tonn grus

På løypa fraktet vi i høst 1596 tonn grus i flere partier. Leiet under heisen har også blitt betraktelig oppgradert på fire steder. Bakken steg nemlig ikke hele veien opp. Hvert år var det nødvendig å skyve opptil 1,3 meter snø på disse fire stedene, for å jevne nedstigningen. Dette var kjedelig både på grunn av den forgjeves bruken av maskinen og brensel, og den unødvendige forstyrrelsen av den naturlige roen som hytteeiere er ute etter her på Dagalifjell.

Vi har begynt med prepping av akebakken i Dagali

Allerede den 9. desember 2021 har vi begynt med preppingen. I forrige år var det mulig å begynne med prepping først med 80 – 90 cm snø. Nå regner vi med å kjøre løypa allerede med 30 – 40 cm snø. Vi håper å preparere så godt, at dere kan ake fra jul til påske!

Winter toboggan upgrade. Dagali.

På akebakken i Dagali fraktet vi i høst 1596 tonn grus i flere partier. (foto: Dagali Fjellpark)

Tusen takk til Hol kommune

Det er Hol kommune som har støttet dette prosjektet økonomisk. Vi er veldig takknemlige for det, tusen takk.

Nye ‘Snowcarts’ kjelker

Allerede i fjor testet vi de nye egenproduserte kjelkene, Snowcarts, på akebakken i Dagali. Det var uklart hvilken type plast som skulle brukes, som passet best for denne action-moroa. Gåten var løst lett og utvetydig på slutten av sesongen. Både type plast og konstruksjonen måtte oppdateres litt.
I år kan dere prøve å kjøre den forbedrede prototypen. Kjelkene er 1,5 kg lettere enn de gamle, gule kjelkene. De er dessuten 6 cm høyere. Så om det snør i løpet av dagen, og den preparerte løypa er dekket med nysnø, blir det fortsatt mulig å ake raskt.

Produksjon av de nye kjelkene ‘Snowcarts’ for akebakken i Dagali ved Geilo. (foto: Dagali Fjellpark)

Kan ikke bioplast, nedbrytbar plast eller materialer fra avfall bli brukt?

Vi har fått spørsmål om det må være plast som brukes til konstruksjonen av kjelker. Eller om vi ikke kan bruke biologisk nedbrytbar plast eller materialer fra avfall. Dette er godt ment og vi er enige, men teknisk er det ikke mulig. Belastningen av kjelkekonstruksjonen er ekstrem. Den høye farten i svingene, hyppig bruk i løpet av hele sesongen, sikkerhet av våre kunder, alt dette stiller høye krav på materialstyrke.

Men vi tenker miljø. Plast blir brukt på den best mulig bærekraftige måten, bare så mye material som man virkelig trenger. Tykkere plast på meiene, tynnere der hvor konstruksjonen tillater det. Og plastdelene kan selvfølgelig resirkuleres.

Prisen på skikort og ake-kort

Vi har lagt til 5 kr i tillegg til prisene på våre vinteraktiviteter, både kjelker og alpint. Alle disse femkronene vil vi samle opp, og de blir sendt direkte til Dagali Sti- og løypelag.

Slik støtter alle, som besøker akebakken og skibakkene på Dagali Fjellpark, lokal utvikling og vedlikehold av det eventyrlige 160 km lange nettet av langrennsløyper som finnes på Dagalifjell. Tusen takk!

Sled run in Dagali - Hol / Viken / Geilo / Uvdal. Akebakke i Dagali.

Det nye banneret i Dagali (foto: Dagali Fjellpark)

Får Dagalifjellets Vel sine medlemmer bedre tilbud på akebakken på Dagali Fjellpark?

Ja, i hele januar får alle Dagalifjellets Vel sine medlemmer alle fredager og søndager 20% avslag på kjelker. Kampanjen blir opplyst i detalj via e-post i løpet av desember.

Hva kan vi forbedre for deg?

For oss er det viktig at du føler deg hjemme på akebakken vår. Hva kan vi forbedre for deg? Hva er det du mangler? Det blir hyggelig om du skriver dine tips til Emilie, emilie@dagalifjellpark.no.

Hol kommune
Dagalifjellets Vell
snow

Uten anstrengelse takket være skiheisen

Skiheisen vil trekke deg opp! Ingen slit, bare spennende moro.

Sus 1,850 m ned!

Akebakken er ganske lang og består av rette etapper og flere kurver.

Føl glede ved hastigheten

Nyt våre spesialbygde raske kjelker. Nå farten opptil 70 km/t!

Lei alt du trenger

Utleie - kjelker, hjelmer og briller. Utleie er inkludert i prisen.

Raske racing kjelker i akebakken i Dagali ved Geilo

Her kan du oppleve et actionfylt vintereventyr!