Warning: A non-numeric value encountered in /home/dagaligt/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Vi nordmenn liker å tro at vi er født med ski på beina, og selv om det kanskje stemmer i noen familier er det stadig flere som ikke har stått på ski fra de var små og som føler seg litt ukomfortable i skibakken.  Her har vi samlet både skivettreglene og noen tips om hvordan man skal oppføre seg i bakken.

 

Skivettreglene

Skivettreglene er laget av det internasjonale skiforbundet og brukes i alpinanlegg over hele verden.

Videoen er på engelsk, men gir en veldig tydelig forklaring på reglene – uansett språk.

 

 

1. Ansvar for å unngå skade

Du må forholde deg slik at du ikke skader deg seg selv eller andre.

 

2. Avpass farten etter forholdene

Du må kjøre kontrollert og avpasse fart og kjøremåte etter ferdighet, terreng, føreforhold og trafikk.

 

3. Vikeplikt

Kommer du bakfra (ovenfra), har du ansvaret for å unngå kollisjon.

 

4. Forbikjøring/utforkjøring

Det er forbudt å kjøre rett utfor unntatt under organisert trening. Kjører du forbi en annen skiløper/ snowboarder, må du gi vedkommende tilstrekkelig plass for såvel kontrollerte som ukontrollerte bevegelser.

 

5. Starte, kjøre inn i eller svinge oppover i nedfarten

Kjører du inn i eller svinger du oppover i en nedfart, må du påse at dette skjer uten fare for deg selv eller andre. Det samme gjelder for kjøring etter stans.

dagali-fjellpark-februar-vinterferie-anne-kristin-aasberg-36

6. Stopp i nedfarten

Stopp ikke opp eller sitt på trange eller uoversiktlige steder.

 

7. Til fots i nedfarten

Er du til fots, må du kun benytte ytterkantene av bakken.

 

8. Skistoppere/fangremmer

Skistoppere / fangremmer er påbudt. Kontroller at bindingene er riktig innstilt

 

9. Respekter skilt

Følg skilting, merking og anvisninger.

 

10. Hjelp til ved ulykker

Ved skader har enhver plikt til å hjelpe. Vitner og medvirkende plikter å oppgi personalia.

 

 

 

Uskrevne regler i skibakken

Her er noen flere tips for din egen sikkerhet og for å gjøre skidagen så god som mulig både for deg selv og de andre som bruker anlegget.

1. Kardemommeloven

«Man skal ikke skade andre man skal være grei og snill, og forøvrig kan man gjøre som man vil» sang Politimester Bastian i Kardemommeby. Dette gjelder i stor grad også i skibakken.

2. Pass på stavene

Viftende staver kan fort være skumle våpen. Lær barna at de ikke skal slenge stavene rundt seg i heiskøen og vær spesielt oppmerksom på langrennsløpere som skal på heisen. De har lange staver og ikke alltid full kontroll akkurat når de skal på – hold avstand for sikkerhets skyld.

3. Kle deg etter forholdene

Jeans, korte topper og bart hår hører ikke hjemme i skibakken. Hvis du faller og skader deg blir du raskt nedkjølt og et kan føre til unødvendige komplikasjoner. Husk at på fjellet blåser det alltid mer på toppen enn i bunnen, så ta heller på litt for mye og litt for lite.

4. Hjelm

Det finnes ingen krav til å bruke hjelm i alpinbakken, men det er sterkt anbefalt, og blir heldigvis mer og mer vanlig. Se deg rundt neste gang du er i bakken og du vil oppdage at de aller fleste ski- eller brettkjørere som er gode bruker hjelm. Moderne hjelmer er behagelige å ha på og beskytter også godt mot kulde.

jente-ski-hjelm-dagali-fjellpark-geilo

 

5. Pass opp for barna

Barn greier ikke alltid å holde oversikt over andre skikjørere rundt seg og kan svinge brått og uventet i alle retninger. Hold avstand og gi dem god plass når du passerer.

6. Kjøre heis sammen

Venter du på en person du skal kjøre heis med så gå på utsiden av køen, slik at andre slippes frem. Da unngår du å lage kaos og forsinkelser blant andre som venter. Er dere mange i følge er det lurt å avtale hvem som skal ta heis sammen før dere kommer helt frem til T-kroken.

7. Hjelp til hvis det trengs

Vi har alle falt så snø og ski går i alle retninger. Ser du noen som faller så sjekk om de er OK før du kjører videre. I sjeldne tilfeller må du kanskje tilkalle hjelp, som oftest er det nok å hente en ski eller hjelpe den som har falt opp.

8. Søppel hører hjemme i søpla

Det må ryddes opp mye godteripapir og annet søppel i løyper og heistrasé en vanlig dag. Hjelp til med å holde det trivelig for alle ved å kaste det i søplekassene i stedet.

9. Del plassen

I høysesong kan det bli mye folk både i heisen og i kafèen. Ta heisen med en venn eller la en annen sette seg ved bordet når det trengs.

 

 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) - Ved å bruke denne siden eller lukke denne meldingen aksepterer du våre retningslinjer for personvern.
OK
x