Warning: A non-numeric value encountered in /home/dagaligt/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Dagali Fjellpark er et av få steder i Norge som tilbyr airboard, en luftmadrass til bruk på snø. Airboardet har styreriller på undersiden og styres ved hjelp av kroppsvekten. Skitrekket vårt er godkjent for airboard, så her tar man heisen til topps og kjører alpinbakkene ned.

Man ligger på magen med nesa først, noen cm over snøen, og får en vanvittig fartsfølelse nedover løypene. Vi begynner gjerne i det slakke området i nedre del av senteret, før tøffingene setter utfor hengene på toppen. Vi har en egen trasè for airboard – 1,5 km fartsfylt glede.

Airboard er en fantastisk morsom aktivitet og passer like godt for erfarne skikjørere som de som aldri har hatt ski på beina før.

 

Kjekt å vite om airboard:

1. Hva er airboard? Airboard er en temmelig ny vintersportsgren der man bruker et oppblåsbart brett, en «luftmadrass», med styrefinner/riller på undersiden. Brettet har to håndtak på siden som man holder i. Airboardet er laget i et lett og mykt kunststoffmateriale som minimerer risikoen for skader, her er ingen skarpe stålkanter eller harde deler.

2. Hvordan styrer man? Man ligger på magen med hodet først og styrer ved hjelp av kroppsvekten. Man vinkler brettet for å bremse/stoppe eller man kan bruke beina til å bremse med. De fleste nybegynnere bruker beina mye da det gir bedre følelse av kontroll og lavere hastighet.

3. Hvor kan de brukes? Airboardene har en stor anleggsflate mot snøen og kan derfor brukes både i og utenfor preparerte skiløyper. For bruk i skitrekk kreves spesiell godkjenning av heisen. (Heisen vår er godkjent for airboard). Det finnes egne airboard som er tilpasset offpistkjøring. Et airboard tar liten plass når det ikke er blåst opp og kan lett puttes i en ryggsekk for toppturer og utilgjengelig terreng.  

4. Er det vanskelig lære? Som så mye annet er det lett å lære de grunnleggende teknikkene på airboard, mens det krever mye trening å ha full kontroll i høye hastigheter. Man bør derfor starte i relativt slakke bakker og heller gå over til brattere løyper etterhvert.

5. Hvor fort går airboard? Erfarne utøvere kan komme opp i hastigheter på 100 km/t, verdensrekorden på airboard ble målt til 141,97 km/t i Les Arcs i 2005. I Dagali Fjellpark har vi målt hastigheter opp i over 80 km/t.

6. Hvor kan jeg prøve airboard? Airboard er en aktivitet med et voksende publikum som spesielt bedrives i Alpene og USA/Kanada. I Skandinavia kan du prøve airboard her i Dagali Fjellpark samt Vierli, Lillehammer og Åre

7. Hvilket utstyr trenger man? Hjelm og slalombriller samt skikkelige vinterklær og solide støvler er påkrevd. Aktive utøvere bruker egne airboarddresser som er spesielt slitesterke og polstret fra knærne og nedover beina.

8. Hvem passer det for? Selv om man kan kjøre veldig fort er airboard en kjempefin aktivitet både for erfarne skiløpere og de som aldri har sett snø før. Man begynner i sitt egent tempo og lærer teknikken. Føler man at man mister kontrollen kan man vippe seg av brettet.

9. Konkurreres det i airboard? Ja, det arrangeres airboardkonkurranser i grener som boardercross og speed-racing.

10. Hvor kan jeg finne ut mer? Her har vi samlet noen artikler og videoer om airboard:
Headfirst down the slopes (New York Times)
Airboarding is the most fun you can have on snow (Face Level)
Airboarding – What is it? (About.com)
Airboards takes off on the slopes (NBC News)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) - Ved å bruke denne siden eller lukke denne meldingen aksepterer du våre retningslinjer for personvern.
OK
x